Mamak Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu’ndan Yeni Müfredat Tepkisi

Ankara’da Mamak Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu’nun çağrısıyla Mamak’ta müfredat taslağına karşı eylem yapıldı. Açıkalın İlkokulu önünde yapılan eylemde “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adıyla sunulan eğitim modelinin cemaatlerin ve tarikatların bakış açısıyla hazırlandığı ifade edildi.

Platform adına açıklamayı Egitim-Sen Ankara 2 Nolu Şube Sekreteri Sibel Gökçe Evci yaparken, açıklamada şu açıklamalara yer verildi.

Geçtiğimiz hafta Süleyman Nazif İlkokulu önünde Okul Aile Birliği Başkanı, Mamak Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu adına basın metnini paylaşmıştı.

Bugün de Açıkalın İlkokulu, Ege Anadolu Lisesi, Şehit Zeki Çınar Orta Okulu, Hacı Bektaş Orta Okulu velileri ile görüşerek basın açıklamamızı gerçekleştireceğiz.

Mamak Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu olarak bütün öğrenci velileri adına, gelecek güzel günlerin hayalini kuran çocuklarımız adına ve laik/bilimsel eğitim talebinde olan herkes adına söylüyoruz: AKP tarafından yeni müfredat diye duyurulan ve “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adıyla yaşama geçirilmek istenen eğitim modelinizle neyi amaçladığınızı biliyoruz.

Bu müfredatla:

Tek dini, tek mezhebi ve tek milleti dayatacaksınız; buna da yerli ve millî diyeceksiniz.

Çocuklarımızı, erkeğin kadından daha üstün olduğuna inandırmaya çalışacak, buna da fıtrat diyeceksiniz.

Karma eğitimi tartıştıracak, kız çocuklarımızı okullardan almanın yollarını arayacak, buna da ahlâk diyeceksiniz.

Çocuklarımızı yoksulluğa itecek, çocuk yaşta sömürü çarklarında yaralanmalarına, ölmelerine sebep olacak; buna da kader diyeceksiniz.

Okullara manevi danışmanlar olarak atadığınız imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kur’an kursu hocalarıyla çocuklarımıza cami avlusu ve mezar temizliği yaptıracak; buna da çevre diyeceksiniz.

Kanaat, şükür, iffet, mahremiyet gibi değer yargılarınızı yüceltecek buna da ÇEDES diyeceksiniz.

Modeliniz, bir halkın eğitim yoluyla nasıl karanlığa sürüklendiğinin belgesidir.

Üniversiteleri çoktandır bilim yuvaları olmaktan çıkaran iktidarınız temel eğitimi de cemaatlerin, sermayenin ve uluslar arası güçlerin istekleri doğrultusunda şekillendiriyor.

Bu müfredat taslağını istemiyoruz diyen yüzlerce kurumun yüzlerce tepkisine rağmen,toplumun tepkilerinin artarak devam etmesine rağmen iktidarınız “Maarif Modeline” sıkı sıkıya sarılmaya devam ediyor.

AKP; velilerin, öğretmenlerin, akademisyenlerin, halkın beklenti ve isteklerine kulaklarını tıkadığını bir kez daha ilan etti.

67 bin 284 görüş bildirilen müfredatı bir hafta gibi kısa sürede değerlendiren Talim ve Terbiye Kurulu, ardından da Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 26 Mayıs’ta onayladı.

Oysa Bakanlık, müfredat taslağını öğretmenlerin seminer döneminde inceleyeceğini ve raporlaştıracağını belirtmişti. Eğitimin en önemli parçası olan öğretmenlerin görüşlerini almadan yangından mal kaçırır gibi, pilot uygulamalara bile tabi tutmadan yayımladı. Milyonlarca liraya basılacak kitapların matbaaları belirlenmiş, dağıtım ihaleleri az çok belli olmuş, sözde bir katılımcılıkla demokrasi oyunu oynadığınızı zaten biliyoruz.

Biz, çocuklarımızı ÇEDES ile okullara soktuğunuz cemaatlerden/tarikatlardan nasıl koruyacağız diye düşünürken; bugün, okullarda uygulanacak olan çağdışı müfredatınızla çocuklarımızı okullardan nasıl koruyacağız diye endişelenmeye başladık.

Sermayenin, zenginlerin ihtiyacı olan bu eğitim müfredatının; emekçilere, bu halka ve ülkeye bir saldırı olduğunu biliyoruz. Kökü dışarıda olan cemaat ve tarikatlar, tıpkı FETÖ gibi kullanılıyor. Her bir tarikatınız milyon dolarları yönetiyor.Milyon dolarlarını, milyar dolarlara çevirmek isteyenlerin müfredatıdır bu müfredat.

Müfredata soktuğunuz çok sayıda din dersinizle, STK’lar dediğiniz tarikat ve cemaatlerinizle, cihadınızla, bilimin, mantığın, felsefenin son kırıntılarını okullardan çıkarıp attığınız, tek dine-tek mezhebe-tek millete indirgediğiniz Maarif modelinizle çocuklarımızı Orta Çağ karanlığına nasıl sürüklediğinizin farkındayız:

Bizler, çocuklarımıza vadettiğiniz bu dünyayı ve geleceği reddediyoruz. Ama siz de şunun farkında olun ki: Bu karanlığa çocuklarımızı teslim etmeyeceğiz.

Her okulda, her mahallede, her sokakta halk düşmanı “Maarif modelinizle, ÇEDES’inizle, örümcekleşmiş rantçı zihniyetinizle mücadele etmeye devam edeceğiz.