2021/2022 Eğitim Yılının Özeti Oğlum derste neden uyuyorsun?   Dün gece...

2021/2022 Eğitim Yılının Özeti Oğlum derste neden uyuyorsun?   Dün gece 11.00’e kadar çalıştım, uykumu alamadım.-Ferit Bahadır Akın

PAYLAŞ

 

Ülkemizde sığınmacı emeğinin ucuzluğu sayesinde ekonominin nasıl döndüğünü ballandırarak anlatan yöneticilerimizi dinliyoruz ama bilin ki sadece sığınmacıların değil çocukların, gençlerinin gelecek umudu sömürülerek bu çark döndürülüyor!

Milli Eğitim Bakanı yılbaşından bu yana 159 binden 502 bine çıkan MESEM(Mesleki Eğitim Merkezi) kayıt sayısından dolayı İl Milli Eğitim Müdürlerine teşekkür etti. Mevsimlik çocuk işçilerle fotoğraf veren devrik bakanın görüntüsü halen hafızalarda taze iken, örgün eğitimden koparılan öğrencilerin sayısındaki artıştan başarıyla bahseden bakana terfi ettik.  

Devamsızlıktan kalan lise öğrencilerinden üniversite mezunlarına kadar kayıt yaparak sağlanan bu artış, eğitim sistemimizin nitelik kaybını ortaya koyarken sevinçle bu artışı duyuruyorlar. 

Animasyonlarla parlak reklamı yapılan Mesleki Eğitim Merkezleri çocuk emeği sömürüsünün de merkezi ve çalışan öğretmeni olarak neler yaşadığımızı anlatmak için aşağıdaki diyalogları aktarmak istiyorum.

– Hocam biz ne kadar alacağız?

– Ayda en az 1.300 lira.

– Ama ustam o kadar ödemiyor.

***

– Hocam ustam bizim üzerimizden devletten para mı alıyor?

– Evet, sizin ücretleriniz devlet tarafından ustanıza ödeniyor.

***

– Oğlum derste neden uyuyorsun?

– Dün gece 11.00’e kadar çalıştım, uykumu alamadım.

***

– Mesleğini sevmiyor musun? İstiyorsan seni başka bir alana yerleştirelim.

– Seviyorum aslında hocam ama sanayi ortamı bildiğiniz gibi değil çıkış saatimiz belli değil, ödeme yapacaklarında kötü kötü bakıyorlar.

***

– Hocam geçen hafta yoktunuz. Ben okula geldim ama bütün gün boş bir sınıfta uyudum. Sakın ustama söylemeyin!

***

– Çocuklar ustanız yol ücretini ve yemek paranızı veriyor mu?

– Hayır hocam, hepsini cebimizden harcıyoruz. (Verenler de var ama)

-İşe gidiş dönüş dolmuş parası en az 10 lira, sabah kahvaltısı en az 10 lira, öğle yemeği en az 30 lira, günlük en az harcama 50 lira: 26 gün çalışsa en az ayda 1300 lira harcanıyor. Devletin ödediği 1300 lira!

***

– Çocuklar aldığınız para size kalıyor mu?

– Ben tamamını eve veriyorum.

– Ben bin lirasını eve veriyorum.

( Bitince evden para alıyorlar. Otuz kişilik sınıfta parası kendine kalan iki üç kişi)

MESEM uygulamasında karşımıza çıkan “başarı hikayesinin” ardındaki çıplak gerçek şudur! Devletin uyguladığı ekonomi politikalarıyla yoksullaşan halk, yoksullaşan halkın çocuklarını, bu ülkenin geleceği olan öğrencilerimizi çocuk işçi yapmayı hedefleyen sömürü düzeni ve eğitimin bakanlık eliyle iflas ettiği gerçeği. Bu gerçeğe teslim olmayacağız!

 

Ferit Bahadır Akın

Eğitim Sen Kuşadası Temsilciliği Yürütmesi