ODTÜ bileşenlerinden ortak açıklama: “Hocalarımızın Yanındayız”

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden geçtiğimiz hafta görevden uzaklaştırılan akademisyenler Sibel Bekiroğlu ve Mehmet Mutlu ile dayanışma için Eğitim Sen ODTÜ İşyeri Temsilciliği, Orta Doğu Ögretim Elemanları Dernegi, ODTÜ Mezunları Derneği ve ODTÜ Öğrencileri tarafından Rektörlük binası önünde ortak açıklaması yapıldı.

Geçtiğimiz hafta Egitim-Sen Ankara 5 Nolu Şube üyeleri Sibel Bekiroğlu ve Mehmet Mulu’nun görevden uzaklaştırıldığını duyurmuş Kayyum rektörlüğün hukuksuz eylemlerine bir yenisini daha eklediğini ifade etmişti.

Eğitim-Sen Ankara 5 Nolu Şubeden yapılan açıklamada, daha önce ODTÜ emekçilerini ve öğrencilerini defalarca hedef gösteren kayyum rektörlük, şimdi de üyelerimiz ve eski işyeri temsilcilerimiz Sibel Bekiroğlu ve Mehmet Mutlu’yu herhangi bir gerekçe göstermeksizin görevden uzaklaştırdı. Kayyum olarak atandığı günden itibaren ‘keyfiyet’ ve ‘baskı’ ODTÜ Rektörünün yönetim politikası halini almıştır. Akademinin zayıf karnı olan araştırma görevlilerine saldırarak niyetini açık etmiştir” denildi.

Açıklamada Kampüslerimizde nefes dahi almamıza tahammülü olmayan, sırtını iktidara yaslamış bu hukuksuzluk karşısında üyelerimizi ve ODTÜ emekçilerini yalnız bırakmayacağız denilirken ODTÜ bileşenlerinin uzaklaştıran akademisyenlerle birlikte düzenlediği basın açıklamasında açıklamada şu sözlere yer verildi;

HOCALARIMIZIN YANINDAYIZ!

Otoriter zorbalık, sopasını üniversiteler üzerinde sallamaya devam ediyor.

ODTÜ’de, Boğaziçi Üniversitesi’nde ve memleketin bütün kampüslerinde eğitim ve bilim emekçileri ile öğrencileri hedef alan gayri hukuki uygulamalara, ne yazık ki her gün bir yenisi daha ekleniyor. Atanmış rektörler aracılığıyla devam ettirilen sistematik baskılar, artık sadece hukuk kılıfına sığmamakla kalmıyor, aklın ve vicdanın sınırlarını da fazlasıyla zorluyor.

ODTÜ öğretim elemanları Sibel Bekiroğlu ve Mehmet Mutlu, asılsız ve mesnetsiz iddiaları esas alan bir kararla, geçtiğimiz hafta ODTÜ Rektörlüğü tarafından açığa alındı.

Kısa bir süre önce de ODTÜ Kıbrıs Kampüsünde görevli öğretim üyesi Doç. Dr. Yonca Özdemir ve öğretim görevlisi Serhat Selışık’ın sözleşmeleri, nesnel değerlendirmelerle açıkça çelişen “performans” bahaneli gerekçelerle ODTÜ Rektörlüğü tarafından sonlandırılmıştı.

Hukuk tanımaz uygulamalar sadece eğitim ve bilim emekçilerini değil, öğrencileri de hedef alıyor. Geçtiğimiz günlerde ODTÜ Kampüsünde gerçekleştirilmek istenen 10. Onur Yürüyüşü, Rektörlüğün öğrencileri açıkça hedef gösteren tutumu nedeniyle, çok sayıda öğrenci ve çalışanın zarar gördüğü bir şiddet gösterisine dönüştü.

Eğitim ve bilim emekçileri ile üniversite öğrencilerini hedef alan baskıcı politika ve uygulamalar, ne yazık ki ODTÜ kampüsleriyle sınırlı değil. Boğaziçi Üniversitesi’nde görevli dört eğitim ve bilim emekçisi, bir hak ihlalini açığa çıkartmaları nedeniyle, atanmış rektör tarafından açığa alındı.

Bizler, ODTÜ çalışanları, öğrencileri ve mezunları olarak yaşananlara, hep birlikte ve yüksek sesle itiraz ediyoruz!

Otoriterliğin akademideki atanmış aparatlarının beyhude çabalarına rağmen haklarımızı ve özgürlüklerimizi savunmaktan vazgeçmeyeceğiz.

Sibel Bekiroğlu ve Mehmet Mutlu’ya kefiliz, hocalarımızın yanındayız!

Yonca Özdemir ve Serhat Selışık’ın başarılarına tanığız, hocalarımızın yanındayız!

Üniversitenin özerkliğini yok sayan kararların karşısında dimdik duran Boğaziçi Üniversitesi emekçilerinin yanındayız, mücadeleleri mücadelemizdir!

LGTBTİAA+ bireyleri; hakları, özgürlükleri ve gelecekleri için mücadele eden üniversite öğrencilerini asla yalnız bırakmayacağız!

Yonca Özdemir, Sibel Bekiroğlu, Serhat Selışık ve Mehmet Mutlu hocalarımızın görevlerine ivedilikle iadesini, maddi ve manevi kayıplarının tazmin ve telafi edilmesini, güvenceli çalışma koşullarının garanti altına alınmasını talep ediyoruz.

Taleplerimiz gerçekleşene kadar sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz.

Başta üniversitemiz kamuoyu olmak üzere, tüm yurttaşları haklı mücadelemize destek olmaya, sesimize ses katmaya davet ediyoruz.