HABER-SEN: PTT sendikal ayrımcılık yapıyor

PTT’de yaşanan sürgünler ve sendikal ayrımcılığa dair PTT Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenlemek isteyen HABER-SEN üyeleri polis engeli ile karşılarken yaşanan arbedenin ardından açıklama Ulus Meydanı’nda gerçekleştirildi.

HABER-SEN üyeleri, “Baskılara ve liyakatsiz atamalara karşı yargı önünde hesap soracağız” dedi.

Kurumda yaşanan sendikal ayrımcılık, baskı ve sürgünlere dikkat çeken HABER-SEN üyeleri önümüzdeki günlerde iş yerleri önlerinde gerçekleşecek basın açıklaması ve oturma eylemleri ile hukuksuz kararları protesto edeceklerini ifade ettiler. HABER-SEN yapılacak eylemlerin ardından sürgün kararları geri alınmazsa yurdun dört bir yanından Ankara’ya yürüyecek.

HABER-SEN Genel Baskanı Mesut Balcan tarafından  Ulus Meydanı’nda okunan açıklama şu ifadelere yer verildi;

BASINA VE KAMUOYUNA

PTT SENDİKAL AYRIMCILIK YAPARAK SÜRGÜN EDİYOR!

PTT SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYOR!

182 yıllık bir kurumu yıllardır yandaşlık ilişkisiyle, adam kayırmacılıkla, sarı sendikaların temsilcileriyle dolduran PTT yönetimi oluşturduğu liyakatsiz kadrolar ile hem kurumun itibarını sarsmakta hem de usulsüz, kanunsuz işlemler ile PTT’de çalışan emekçilerin çalışma hayatını bozmaktadır.

Sendikal yapının en önemli ve gerçek temsilcisi KESK ve çatısı altındaki Haber-Sen örgütlü bulunduğu kurumlarda sistematik saldırı ve baskılar altındadır.

Hiçbir muhalif sesin çıkmasına tahammülü olmayan, her geçen gün demokrasiden, çok seslilikten biraz daha uzaklaşan yönetimler, emekçiden yana itirazlarını ve taleplerini dile getiren sendikamıza hukuksuz saldırılarını arttırmıştır.

Örgütlü bulunduğumuz PTT’DE UĞRADIĞIMIZ SENDİKAL AYRIMCILIK VE BASKI son yaşanan sürgünlerle ayyuka çıkmıştır.

PTT yönetimi yetkilerini kötüye kullanarak 4688 Sayılı Kanun’un 18. Maddesini bilerek ve isteyerek çiğniyor, kendilerini sendikal mücadeleyi koruyan yasalardan üstün görüyorlar.

Sendikal faaliyet yürüten önceki dönem Genel Başkanımız ve aynı zamanda Mersin il temsilciliği yapan Musa ÖZDEMİR’i Kayseri’ye, Merkez Denetleme Kurulu Üyemiz Seyran ŞIK KARABULUT’u Iğdır’a, Diyarbakır Şube Yönetiminden Cengiz OLUÇ ve Batman İl Temsilcimiz Erdal TİLEN’i Kozluk ilçesine, İstanbul Şube Denetleme Kurulu Üyemiz Mesut DÜZOVA’yı Şanlıurfa’ya, İstanbul’da işyeri temsilcimiz Fatih AKGÖL’ü Hakkari Çukurca’ya, Ankara da İşyeri temsilcimiz Baki ÇINAR’ı Gaziantep’e yasaya açıkça aykırı olmasına rağmen iş yerlerinden ve ailelerinden kilometrelerce uzağa ve örgütlenme alanının dışına sürerek faaliyetlerini engellemeye çalışıyorlar.

Batman PTT Dağıtım ve Toplama Müdürlüğünde çalışan baş dağıtıcı; emekçi arkadaşlarımıza baskı uygulamakta, cinsiyetçi küfürler ederek dağıtıcıların üzerine yürümekte, kavgayla, hakaret ile dağıtım yaptırmaya çalışmakta, İHS’li arkadaşlara yönelik iş güvencelerinin olmadığını, istese keyfi olarak her gün cihetlerini değiştirebileceğini söyleyerek mobbing uygulamaktadır. Bu baskıları kabul etmeyen arkadaşlarımız Başmüdürlüklerine şikayet dilekçesi yazarak konu ile ilgili soruşturma açılması talebinde bulunmuşlardır.

Görevlendirilen rehberlik ve teftiş kurulu kontrolörü arkadaşlarımızdan savunma aldıktan sonra bu dilekçelerin içeriğine bakmadan, içerik ile ilgili iddiaları soruşturmadan, bu dilekçelerin kim tarafından hazırladığını sorgulama yolunu gitmiş, sendika yöneticimize ve il temsilcilerimize yönelik deliller toplamaya çalışmıştır.

Aynı kontrolör hiçbir sendikal görevi olmamasına rağmen emekçilerle girdiği diyaloglarda kendi üyesi olduğu sendikaya davet etmiştir. Hiçbir suç, iş aksaklığı ya da vatandaş şikayeti olmadan baş dağıtıcının keyfi bir şekilde dağıtıcıların cihet değişikliği girişiminde bulunması Başmüdürlük tarafından bile kabul edilemez iken dağıtıcıların bu yöndeki itirazı kontrolör tarafından suç olarak değerlendirilmiştir.

Örgütlü Bulunduğumuz İşyerlerindeki yöneticiler açıkça sendikal ayrım yapmakta üyelerimize MOBİNG uygulamaktadır.

Bu hukuksuz uygulamaların altında imzası bulunan kişiler hakkında, sendikal ayrımcılık yapmak, görevi kötüye kullanmaktan dolayı suç duyurusunda bulunacağız.

Bütün bunların suç olduğu açıktır. Yalanı, adaletsizliği, adam kayırmacılığı bize kabul ettirmeye, sıradanlaştırmaya çalışan bu sistemin ve yöneticilerinin karşısındayız.

Biz doğruları söylemeye bıkmadan usanmadan devam edeceğiz. İnsanca yaşama ve çalışma talebi, bu ülkenin kurumlarına sahip çıkma çabası suç değildir.

PTT emekçilerinin insan onuruna yakışan koşullarda yaşaması ve çalışabilmesi için mücadele ettik, ediyoruz, edeceğiz. Üyelerimize yapılan hukuksuz sürgünler son bulana kadar mücadalemize devam edeceğiz. Sürgünler geri alınmadığı takdirde ülkenin dört bir yanından yürüyüş kolları ile basın açıklamaları yapılarak PTT Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığının önünde kitlesel basın açıklaması yapacağız.

PTT yönetiminin suç teşkil eden bu tutumunu kamuoyunun takdirini sunuyoruz. Kendini yasalardan üstün gören, sendikal ayrımcılık yapan, adam kayıran, liyakatsiz atamalara imza atıp ve kurum kaynaklarını kendileri, yandaşları ve aileleri için fütursuzca kullananlardan gün gelince bağımsız yargı önünde hesap soracağız.