
Hürriyet Anadolu Lisesi’nde görevli Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni M.C.’nin alevilere yönelik aşağılayıcı ve hakaret içerikli ifadeleri protesto edildi. Yapılan açıklamada M.C.’nin öğretmenlik yapmaması gerektiği belirtildi.
Bursa’da Hürriyet Anadolu Lisesi’nde görevli Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak görev yapan M.C. isimli öğretmenin 23 Kasım’da Alevi inancı ve kültürüne yönelik kullandığı aşağılayıcı ve ayrımcı ifadeler Bursa Alevi Bektaşi Birleşenleri tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde saat 14.00’de protesto edildi.
Yapılan Açıklamada öğretmen M.C. hakkında suç duyurusunda bulunulmasına rağmen başka bir okulda görevlendirilmesine tepki gösterildi. “Karanlığa teslim olmayacağız” sloganları atan kitle adına açıklamayı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bursa Başkanı Murat Çalışkan okudu.
ŞAHSIN ÖĞRETMENLİK YAPMASI KABUL EDİLEMEZ’
Açıklamada Hürriyet Anadolu Lisesi’nde aleviler hakkında “Ben alevilerin gittikleri yolun yanlış olduğunu düşünüyorum. Çoğu Alevi ailede çocuğun kimden olduğu belli değildir” şeklindeki ifadelerine tepki gösterilirken Okullarda nefret tohumu ekilmesine müsaade etmeyeceklerini söyleyen Çalışkan, “Olayı bir öğrencinin durumu ailesine anlatmasıyla öğrendik. Aile tarafından Hürriyet Anadolu Lisesi’nden gerekli işlemlerin yapılması talep edilmiştir. Yine aile ve demokratik kitle örgütü temsilcileri tarafından Bursa Valisi ile görüşülmüş, öğretmenin görevden uzaklaştırılması ve hakkında idari işlem yapılması talep edilmiştir” dedi.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
BİLİM YUVASI OLMASI GEREKEN OKULLARDA NEFRET TOHUMLARI EKİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ.
Bilindiği üzere ; İlimiz Hürriyet Anadolu Lisesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak görev yapan bir Öğretmen Alevi inancına , kültürüne yönelik aşağılayıcı ve ayrımcı ifadeler kullanmış , iftira ve ağır hakaretlerde bulunmuş , yine gerici ve cinsiyetçi nefret söyleminde bulunmuştur.
Şahsın burada söylemekten hicap duyduğumuz ancak ifade etmek zorunda kaldığımız ‘ Ben alevilerin gittikleri yolun yanlış olduğunu düşünüyorum .Çoğu Alevi ailede çocuğun kimden olduğu belli değildir. Şeklinde söylemleri ile ‘ Alevilerin Hz.Ali’yi Hz. Peygamberimizin yerine koyduklarını , çoğu Alevinin ahlaki açıdan bozuklukları bulunduğunu , bir erkek ile kız öğrencinin ders dışında konuşmasının da zina olduğuna ‘ ilişkin iftira , hakaret , nefret ve ayrımcılık içeren gerici ve cinsiyetçi söylemleri sınıfta bulunan öğrencilerin psikolojilerinin bozulmasına sebebiyet vermiş , bir öğrencimizin bu nefret içerikli konuşmaları ailesine anlatması ile olay kamuoyuna yansımıştır.
Ailemiz tarafından Hürriyet Anadolu Lisesine durum 23/11/2022 tarihinde bildirilmiş , gerekli işlemlerin yapılması talep edilmiştir. Yine aile ve demokratik kitle örgütü temsilcileri tarafından Bursa Valisi ile görüşülmüş , öğretmenin ayrımcılık içeren nefret söylemleri , iftira ve hakaretleri nedeniyle hakkında idari soruşturmanın yapılarak şahsın derhal görevden uzaklaştırılması talep edilmiştir.
Eğitimci sıfatını taşıyan bu Şahsın nefret içerikli söylemlerinin Anayasamız ve Uluslararası sözleşmelerle korunan Din ve Vicdan Hürriyetine; Anayasanın değiştirilemez ve değiştirilemesi teklif edilemez hükümlerine , laiklik ilkesine, ayrımcılık yasağına aykırı olması yine kamu görevi ifa eden bir eğitimcinin bu nefret söyleminin TCK ‘nun 216.maddesinde düzenlenen ‘ halkın bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama ‘ suçlarını oluşturması nedeniyle Şahıs hakkında Bursa Barosu ve demokratik kitle örgütleri tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup , adli süreç halen devam etmektedir.
Şahsın söylemlerinin gerek ulusal mevzuatta gerekse Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin 29. maddesinde hükme bağlanan çocuğun “kişiliğinin”, “insan haklarına ve temel özgürlüklere saygısının geliştirilmesi şeklindeki eğitimin amaçlarına da aykırı olduğu ,
Yine Milli Eğitim Temel Kanununda dile getirilen temel eğitim amaç ve ilkelerine bağlı kalarak görev yürütmekle yükümlü olan bir öğretmenin gerici ve cinsiyetçi söylemlerinin “Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek;” şeklindeki amaç ile görev ve sorumluluğuna açıkça aykırı olduğu cezai sorumluluğu gerektirdiği açıktır.
Bursa Valiliğine , Okul İdaresine, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına ve diğer ilgili kurumlara
Başvurularımıza rağmen Bu eğitimci sıfatını taşıyan şahıs halen görevden uzaklaştırılmamıştır. Bu kişinin Başka bir okulda görevlendirildiği bilgisi tarafımıza ulaşmıştır.. Bilim Yuvası olması gereken okullarımızda Nefret tohumları eken , Alevi İnancına ve kültürüne yönelik iftira ve hakaretlerde bulunan toplumsal barışımıza , birliğimize bütünlüğümüze kasteden , ayrıca laiklik karşıtı gerici , cinsiyetçi söylemlerde bulunan ve açıkça suç işleyen bu şahsın ÖĞRETMENLİK YAPMASI KABUL EDİLEMEZ.
Daha önce de okullarımızda sıkılıkla karşılaşılan bu nefret içerikli ayrımcı ve gerici söylemlerde bulunan öğretmenler hakkında gerekli soruşturmaların yapılmaması Bu ülkenin eşit yurttaşı olan Alevilere ve toplumun farklı kesimlerine yönelik ayrımcı uygulama ve nefret suçlarının etkili soruşturulmaması ve cezalandırılmaması yeni nefret suçlarına yol açmaktadır.
ALEVİLER BU ÜLKENİN EŞİT YURTTAŞIDIR.
ALEVİ İNANCINA KİMSENİN HAKARET ETME HAKKI YOKTUR.
ZORUNLU DİN DERSLERİ KALDIRILMALI ,EĞİTİMİN İÇERİĞİ BİLİMSEL VE ÇAĞDAŞ NORMLARA KAVUŞTURULMALIDIR.
HER TÜRLÜ AYRIMCILIK SON BULMALI VE KİME KARŞI OLURSA OLSUN NEFRET SÖYLEMLERİ EN AĞIR BİÇİMDE CEZALANDIRILMALIDIR.
Bizler Alevi inancına , kültürüne yönelik aşağılayıcı ve ayrımcı ifadeler kullanan , iftira ve ağır hakaretlerde bulunan , yine gerici ve cinsiyetçi laiklik karşıtı nefret söyleminde bulunarak öğrencilerin psikolojilerini de bozan bu öğretmenin DERHAL GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMASINI , hakkındaki idari ve adli soruşturmanın ivedilikle tamamlanmasını ve yasalar uyarınca cezalandırılmasını talep ediyoruz.
Yeniden ifade ediyoruz ki BİLİM YUVASI OLMASI GEREKEN OKULLARDA NEFRET TOHUMLARI EKİLMESİNE ,İZİN VERMEYECEĞİZ.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.




