Düğüm yine çözülmedi

Düğüm yine çözülmedi

PAYLAŞ
Anadolu liselerinde talebi karşılayacak yer kalmazken, merkezden uzaktaki okullar, tercih edilmediği için boş kaldı.

Üçüncü nakil döneminin ardından da lise yerleştirmelerinde yaşanan sorun hâlâ çözülmedi. MEB’in e-Okul sisteminden alınan veriler, liselere yerel yerleştirmelerdeki plansızlığın fotoğrafını ortaya koydu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) talebi karşılamak için 650 Anadolu lisesindeki mevcutları yükseltmesi, 38 meslek lisesini Anadolu lisesine dönüştürmesi ve altı imam hatip lisesinin boş sınıflarını Anadolu liselerine tahsis etmesi, liselere kayıtta yaşanan krizi çözmeye yetmedi.

Üçüncü nakil döneminin ardından 4 Eylül tarihli son verilere göre, ilçeleriyle birlikte Ankara’daki Anadolu liselerinde bin 150 boş kontenjan kaldı. Toplam 23 Anadolu lisesindeki bu boş kontenjanların yüzde 67’si merkeze uzak, ulaşımı güç yerlerdeki okullarda olduğu için veliler ve öğrenciler tarafından tercih edilmedi. Balıkesir’de açık 473 Anadolu lisesi kontenjanının 256’sı ulaşımı güç bölgelerde bulunan iki okulda toplandı. Hatay’da istediği okula kayıt yaptıramayan öğrencilerin dördüncü nakil döneminde tercih edebileceği sadece bir, İzmir’de ise üç boş yer kaldı.

Kocaeli’nde tablo aynı
Kocaeli’nde ikinci nakil döneminin ardından ortaya çıkan tablo, üçüncü nakil döneminin sonunda da değişmedi. Kontenjan artırılmayan Kocaeli’nde toplam 54 Anadolu lisesinin 49’u tamamen dolduğu için öğrenciler son nakil döneminde bu okullar için tercih yapamayacak. Kentteki 88 açık kontenjanı ise merkezden uzaktaki okullarda olduğu için önceki nakil dönemlerinde çok fazla tercih edilmedi.

Gereksinimler dikkate alınmalı
Yerel yerleştirmede yaşanan kaosun son bulması için tüm öğrencilerin istediği okul türünde eğitim almasını sağlayacak bir sistemin tartışılmaya açılması gerektiğini belirten Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

»Merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları artırılarak, sorunun çözümünde küçük de olsa bir adım atılmış olur.

»Anadolu liselerinin kontenjanlarının artırılmasında özellikle merkezi olan ve ulaşımı kolay okullar tercih edilmelidir.

Kocaeli başta olmak üzere tüm illerde Anadolu liselerinin kontenjanları artırılmalıdır.

»Okullaşma politikasının belirlenmesinde öğrencilerin ilgi, istek, beceri, gereksinim ve tercihleri temel ölçü olmalıdır.

»Bakanlık okulların ve olanaklarının nasıl kullanılacağı ile ilgili tartışma başlatmalı ve bunları eğitim sürecine dahil etmelidir.

»Farklı okul türleri içerisinde Anadolu lisesi açma yöntemi geçerli bir yöntem değildir.

»Öğrencilerin tercihlerini baskı altında tutan “ortaöğretim kayıt alanı” uygulaması kaldırılmalıdır.

»Ortaöğretime geçiş sistemi ve yerleştirmeler ile ilgili tüm bilgiler şeffaf olarak kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

Kaynak: Birgün